Artus szútrák - kívülről befelé, a zajtól a csendig

leadmozifa 800SUTRA budapesti bemutató

Közel egy éves, többek között Indiában is zajló kísérletező munka eredményeként jött létre az Artus Stúdió kiállítás-performansz szerű előadása SUTRA címmmel, amelynek munkabemutatóját 2014 áprilisában tartották a debreceni MODEM-ben. Az etűdökből építkező, nézők bevonásával komplexé váló alkotás budapesti premierje március 20-án látható a Sztregova utcai Stúdióban.

Szútra (Sutra) annyit jelent "öltés", ugyanakkor esszenciális, tömör tartalmak, tanítások és egyben ezek fűzére. Az Artus szó visszafelé olvasva: Sutra.

A rendhagyó alkotás együttes több egységből áll, melyekkel sétálva, olykor leülve találkozik a néző-látogató. Az előadás műfajilag nem besorolható - performansz, tánc, installáció, élő-installáció, új média, interaktív zenei és vizuális szituációk jellemzik, de leginkább egy rendhagyó tárlatvezetésnek tekinthető, ahol a nézés és a beavatás párhuzamosan történik.

A kiállítás-performansz szerű előadás műhelymunkái már 2013 nyarán elkezdőttek Zsennyén a MANK alkotóházában, a Bezerédj kastély ősparkjában. Az itt készült alkotás során, a Bükk-vonalakban egyéb kísérletek mellett az emberi idegrendszer mintájára egyfajta külső érzékelő húrrendszert építettek az alkotók egy többszáz éves tekintélyes bükk ágai, valamint az ágak és az alkotók közé. Élő hangszer született.

 mozifa 800

2014 januárjában a társulat Indiában, a Sandrabh képzőművészeti alkotóközpontban, Partapur városban és annak környékén dolgozott.
A lakosság bevonásával, az ottani közegre reflektálva interaktív tárgy és újmédia installációk, performanszok készültek. Arcokat, hangokat, ujjlenyomatokat, szárikat és szárított tehénlepényeket, életképeket gyűjtöttek. Dolgoztak búzaföldön, folyóban, víztornyon, családoknál, piacokon és utcákon. Végül Szitár-tér címmel kiállítás és előadást tartottak egy használaton kívüli, a gyakorlatban inkább szeméttelepként működő gyümölcspiacon.

" Hol fény születik - nem vagyok
Hol célba ér - ott meghalok
Hol közel a fény, ott a vakság
S csak távolabb a világosság"
(G.G.)

ƧUTЯA - Artus szútrák
kívülről befelé, a zajtól a csendig
Bemutató: 2015. március 20., 20 óra
További előadások:
2015. március 21. 26. 27., 20 óra
2015. március 28., 21 óra

Terek és képek:
Fehér árnyék
Öltés
Csend reakciók
Sédrék sólálat
Sutra
Olajfa hárfa
Belső templomod hangja

Alkotó-előadók: Debreczeni Márton, Goda Gábor, Kocsis Gábor, Mózes Zoltán, Nagy Ágoston
Alkotó munkatársak: Gold Bea, Téri Gáspár
Rendező: Goda Gábor

Miklós Eszter Gerda: Mi vagyunk a zene c. írása a tanckritika.hu-n a debreceni munkabemutatóról ITT olvasható >>>