Turbuly Lilla: Libikóka

The Dan Daw Show/ Trafó -

Dan Daw testi fogyatékkal élő színész, aki a queer közösséghez tartozik, ráadásul színésztársával, Christopher Owennel azt is megmutatják, hogyan éli meg alávetettként a szexualitást.

A Nemzeti Táncszínház októberi műsora

Artus, Bozsik Yvette Társulat, Duna Tánegyüttes, Kulcsár Noémi Tellabor, MÁNE, Szegedi Kortárs Balett, Székesfehérvári Balett /

A Háromszék Táncegyüttes Tragédiája Budapesten is bemutatkozik.

Életmetafora

Beszélgetés Halász Glóriával /

Talán nincs még egy olyan műfaj, amelynek ilyen mértékben része a fantázia és a valóság, ennyire kiélezett, és ilyen súlyos tétje van, képes az élet és halál mezsgyéjén egyensúlyozni.

A táncnak helye van a színházi olimpián

Beszélgetés Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával – 10. Színházi Olimpia *

„Mi hiszünk a mozdulatban, a tánc kifejező erejében, és abban, hogy nem csak verbális színház létezik.”

Turbuly Lilla: A szlovák balettől az afrikai esőhívó rítusokig

Szlovák Nemzeti Balett: The Pieces; Sindjab Theatre Company: A homok hangja; Frenák Társulat: Café de la Danse Fesztivál – 10. Színházi Olimpia *

Június közepén a tánc hívei elutazhatnak Győrbe, a Magyar Táncfesztiválra, de kirándulhatnak Kápolnásnyékre is, a Frenák Társulat által szervezett Café de la Dance Fesztiválra. Azért a Budapesten maradóknak is tudunk mit ajánlani, egyenesen Algériából.

„Amikor egy macska ül, és nem csinál semmit”

Beszélgetés Fehér Ferenccel – 10. Színházi Olimpia *

„Az M Studióban azt tapasztaltam, hogy a táncosok nagyon nyitottak a különbözőségekre, a megszokottól eltérőre. És sokkal motiváltabbak, elszántabbak, mint az itthoniak.”

Kutszegi Csaba: Izgalom, érzelem, látványosság

Jiří Bubeníček – Nadina Cojocaru: Rómeó és Júlia; Jung-a Kim – Kim Young-hee: Bemut; David Gutiérrez & Paula Reyes: Luxurîa – 10. Színházi Olimpia *

A Színházi Olimpia júniusi tánckínálatában szép számmal találhatók nagy társulatok nagyszínpadi produkciói, és külön öröm, hogy ezek több vidéki városban is láthatók lesznek.

Turbuly Lilla: Köz- és magánháborúk, különbékék

Bozsik Yvette Társulat – Tadashi Endo: HA DÔ; M Studio – Fren_Ák Társulat: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

...

Kutszegi Csaba: Mindent bele!

TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál, Veszprém – 3. rész /

A fesztivál neve: TÁNC; sorszáma: XXV.; meghatározása: nemzetközi kortárs fesztivál – mindezekből, főleg a meghatározásból az következik, hogy minden jöhet bele a világ bármely pontjáról, amit élő előadó performál.

Kutszegi Csaba: Állati előadások Veszprémben

Színházi olimpiás előadások a veszprémi TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválon – 10. Színházi Olimpia *

A Tchaïkaóda a színházért, a profán, de szent színházcsinálókért, a csodálatos, kiismerhetetlen női lélekért, minden tenni akaró, kreatív, értéket létrehozó emberért.

Szoboszlai Annamária: Archaikus rétegek

Dimitris Papaioannou: INK; Vertigo Dance Company: Pardes– 10. Színházi Olimpia *

…a föld felé mutató erővonalakban fölsejlik az élet egy lényegi, spirituális aspektusa: mindenki része egy nagyobb egésznek.

Török Ákos: Komolyan mondom, vicc

Halász Gábor – Safranka-Peti Zsófia. A siker kapujában/ Nemzeti Táncszínház –

„Ezt nem hiszem el” – mondja a szünetben a mellettem ülő lány a partnerének, akik, mint kiderül, mindketten a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói.

Szoboszlai Annamária: Játékba hozott tér, térbe hozott játék

Des châteaux en l'air: Danubia – A vizek tükre; Peeping Tom: Triptichon; Aterballetto: Yeled / Shoot Me – 10. Színházi Olimpia *

A hét zseniális táncos által megjelenített karakterek közt kibontakozó kapcsolatok, alá- és fölérendeltségi viszonyok a szeretet nélküli emberi kapcsolatok kínzó képét mutatják…

Szoboszlai Annamária: A századik kukucskálás!

Beszélgetés Gabriela Carrizóval, Panos Malactosszal és Fons Dhossche-val – 10. Színházi Olimpia *

A belga Peeping Tom, Gabriela Carrizo és Franck Chartier 2000-ben alapított táncegyüttese három, tartalmilag összefüggő darabot mutatott be a Nemzeti Táncszínházban: Az eltűnt ajtót, Az elveszett szobát és A rejtett padlót.